Compaktuna

Veelgestelde vragen

Een andere vraag?

U hebt een vraag die niet in onze FAQ voorkomt? Aarzel niet om ons uw vraag te bezorgen, onze Technische Dienst beantwoordt al uw vragen.

Onderstaande antwoorden zijn beknopte adviezen. Voor een meer uitgebreid technisch advies, gelieve de respectievelijke productfiches te raadplegen, of ons te contacteren.

MICROPOL® A.E.A. is een traditioneel mengsel van luchtbelvormers bestaande uit natuurlijke en synthetische harsen. MICROPOL® Clear is een pure synthetische luchtbelvormer. MICROPOL® A.E.A. zal door zijn rijker mengsel een meer plastificerende werking geven in een mortel.

COMPAKTUNA® en COMPAKTUNA® PRO zijn beiden geconcentreerde kunststofdispersies voor het verbeteren van mortels en beton. Beide producten kunnen universeel gebruikt worden. COMPAKTUNA® is meer specifek geformuleerd naar aanhechting en flexibiliteit van de mortel. COMPAKTUNA® PRO is meer specifiek geformuleerd naar waterdichtheid. Een tabel laat toe om de beste keuze te maken voor uw specifieke toepassing. Zie de specifieke plooifolder COMPAKTUNA®/COMPAKTUNA® PRO.

Er zijn verschillende types natuursteen, waardoor ieder geval specifiek dient te worden bekeken. In ieder geval dient een flexibele lijm aanbevolen. Voor doorschijnende en bleek gekleurde natuurstenen worden een witte lijm aanbevolen. Voor specifieke natuurstenen zoals witte marmers die een zekere porositeit hebben en tevens doorschijnend zijn, wordt een lijm met versnelde uitharding aanbevolen. FLEXcement® RAPID wit is in dit geval een goede keuze.

Op een zuivere droge houten ondergrond kan perfect verlijmd worden met een flexibele tegellijm die voldoende met kunststof gemodificeerd is. P.T.B.-PASTAFIX, FLEXcement® (PLUS) en FLEXcement® RAPID zijn hier uitermate voor geschikt. De noodzakelijke voorwaarde is wel dat de houten ondergrond voldoende stabiel is vastgeschroefd, zodat deze niet kan vervormen.

Alvorens een egaliseerproduct aan te brengen is het noodzakelijk om de ondergrond goed voor te bereiden. Hierbij dient altijd te worden geprimed. Voor ondergronden die nog dienen te worden gefixeerd, of die poreus zijn, is P.T.B.-PRIMER of een oplossing van 1 deel COMPAKTUNA® voor 3 delen water ideaal. Voor gladde en niet zuigende ondergronden wordt P.T.B.-PRIMER BL aanbevolen.

Blauwe hardsteen kan zowel in een gestabiliseerd zandbed of in de mortel geplaatst of verlijmd worden. De plaatsingswijze zal onder meer afhankelijk zijn van de grootte van de te plaatsen steen en de ondergrond. Zo kan men kasseien in blauwe hardsteen in een gestabiliseerd zandbed plaatsen. Vensterbanken en dorpels in blauwe hardsteen worden eerder in een plaatsingsmortel zoals P.T.B.-EGALCOL aangemaakt met een oplossing bestaande uit 1 deel COMPAKTUNA® voor 3 delen water geplaatst. Dunnere tegels in blauwe hardsteen zal men eerder verlijmen met een flexibele tegellijm type FLEXcement® (PLUS) of FLEXcement® RAPID.

Een cementering kan waterdicht gemaakt worden door COMPAKTUNA® PRO toe te voegen aan het aanmaakwater. Basisvoorwaarde is dat de cementering voldoende cement bevat, en dat de dosering COMPAKTUNA® PRO afgestemd is aan de laagdikte van de cementering. Zie hiertoe de specifieke plooifolder COMPAKTUNA®/COMPAKTUNA® PRO.

Met een flexibele tegellijm type FLEXcement® (PLUS) of FLEXcement® RAPID kan je zonder problemen tegels op bestaand tegelwerk verlijmen bij toepassingen binnen. Zorg er wel voor dat de tegels ontvet zijn. Wens je extra zekerheid in te bouwen, dan kan je het bestaand tegelwerk na ontvetten voorbehandelen met P.T.B.-PRIMER BL. Deze primer zal het gladde tegeloppervlak ruw maken, wat de aanhechting van de lijm nog verder zal verbeteren.

Het WTCB laat toe om tegels tot een formaat van 60 x 60 cm te verlijmen op een ondergrond met vloerverwarming (geen elecktrische matten). Hiertoe zal bijzondere aandacht besteed worden om voldoende verlijming te bekomen op de ondergrond. Om een verlijmingsgraad van 80% te halen wordt een dubbele verlijming aanbevolen. Dit betekent dat zowel de ondergrond als de onderzijde van de tegel met lijm ingestreken wordt. FLEXcement® (PLUS) en FLEXcement® RAPID komen hiervoor in aanmerking. Wenst men geen dubbele verlijming toe te passen, dan kan gebruik gemaakt worden van een vloeilijm zoals FLOWBED®. Deze lijm is dunvloeibaar bij het inleggen van de tegel, wat toelaat om een 80% verlijming te bekomen bij enkelvoudige verlijming. De dikte van de lijmlaag zal in ieder geval aangepast worden aan de maattoleranties van de tegel. Tevens dient bijzondere aandacht besteed te worden aan de voegbreedte en het plaatsen van de nodige uitzettingsvoegen.

De toepassingen en verwerkingsmogelijkheden van onze producten zijn talrijk, zodat geen gelijkvormige aanwending kan voorgeschreven worden. De aansprakelijkheid van onze vennootschap is beperkt tot de wettelijke aansprakelijkheid. Alle productinformatie en aanbevelingen op deze pagina geven onze stand van kennis weer op het moment van uitgifte. Een toekomstige actualisering en aanpassing kan ons in geen geval ten laste gelegd worden.